Menu
מה בעגלה

מתי הפסנתר צריך כיוון?

כלי נגינה יכול לשמש ליופי, כרהיט קלאסי בבית למשל, כזה שסבא שלנו היה פעם מנגן עליו, או בשביל הפרקטיקה - שגם אנחנו ננגן עליו להנאתנו ולפרנסתנו. על אחת כמה וכמה הפסנתר, שהוא כלי נגינה מרשים ומסיבי, ורהיט יוצא דופן באיכותו וביופיו. אבל כדי שהפרקטיקה תהיה אפקטיבית ושנוכל להוציא ממנה את המקסימום, עלינו לדעת לטפל בפסנתר כמו שצריך. לכן לא משנה איזה פסנתר יש לכם בבית, אם מדובר בפסנתר יפני, או קוריאני או גרמני, אם מדובר בפסנתר חדש, יד שנייה או מחודש, או אם מדובר בפסנתר כנף או קיר. על מנת שיפיק את הצלילים הטובים והמדויקים ביותר עלינו לדאוג שיהיה מכוון.

 

מתי יש לכוון את הפסנתר?

מלבד "האוזן המוזיקלית" שלכם או של המורה שלכם המצביעה בבירור על כך שיש לכוון את הפסנתר, כדאי תמיד לכוון אותו כאשר עוברים דירה, ובכלל אחרי כל תזוזה, גם אם מדובר מפינה אחת בסלון לפינה השנייה. מתיחת המיתרים בגוף הפסנתר היא עניין עדין ביותר, ומספיק שמיתר אחד יזוז במילימטר על מנת שהצליל כבר לא יישמע מדויק כפי שהוא אמור להיות.

 

אם עברתם דירה לאזור אקלימי שונה, למשל מתל אביב לירושלים, חכו כמה ימים לפני הכיוון, וזאת על מנת לתת לפסנתר "להתאקלם" בסביבתו החדשה. מתיחת המיתרים מושפעת מהלחות, ולכן יכול להיווצר מצב שבו תכוונו את הפסנתר ביום הראשון לאחר המעבר, אך לאחר כמה ימים המיתרים יסתגלו לאקלים החדש, רמת המתיחות שלהם תשתנה, ואתם תצטרכו לכוון אותו שוב.

 

בשגרה:

אם ברשותכם פסנתר חדש כדאי לכוון אותו לפחות שלוש פעמים בשנה הראשונה, ולאחר מכן פעם אחת בשנה.

אם ברשותכם פסנתר מחודש או יד שנייה, כדאי לכוון אותו לפחות פעמיים בשנה.

 

בכל מקרה, כדאי תמיד להתייעץ עם מכוון מקצועי שיתדרך אתכם על תדירות הכיוון הרצויה לפסנתר הספציפי שלכם. זכרו כי התדירות המינימאלית של כיוון הפסנתר הינה פעם בשנה, אחרת מתיחות המיתרים תרד ותיאלצו לכוון אותו לעתים קרובות מדי כי הוא לא "יחזיק כיוון".

 

מדוע הפסנתר יוצא מכיוון?

הפסנתר יוצא מכיוון כאשר המיתרים לא מתוחים בעוצמה הנכונה ולכן לא מפיקים את הצלילים המדויקים. המצב הטבעי של המיתר הוא לא להיות מתוח על מנת להפיק צליל, לכן הוא תמיד ישאף לחזור למצבו הרפוי.

יש צורך לכן לחזק את המתיחות שלו באופן קבוע. מזג אוויר ואקלים שונה הם כאמור גם גורמים המשפיעים על כיוון הפסנתר.

 

בתנאי לחות גבוהים, המיתרים נמתחים יתר על המידה עקב התנפחות תיבת התהודה העשויה עץ (המושפע מאוד מתנאי אקלים), וכך הפסנתר מפיק צלילים גבוהים יותר.

בתנאי יובש לעומת זאת המיתרים נהיים רפויים דווקא ויש צורך למתוח אותם שוב.

 

מדוע חשוב לכוון את הפסנתר לפחות פעם בשנה?

 

כמו כל דבר בחיים שדורש תחזוק שוטף, כך גם הפסנתר.

זכרו שמדובר ברהיט המאכלס בתוכו למעלה מ-200 מיתרים המתוחים היטב ויוצרים לחץ גדול על המתכת המחזיקה אותם, וכל זה בתוך תיבת תהודה עשויה מעץ "נושם". אם הפסנתר לא כוון זמן רב, יש לכוון את כל המיתרים שלו בו זמנית, דבר היוצר לחץ עצום על המבנה כולו בבת אחת. מיתרים אשר "לא רגילים" להיות מתוחים כפי שצריך, עצם פעולת המתיחה יכולה לגרום להם להיקרע.

 

מיתרים איכותיים לפסנתר אינם דבר זול. בנוסף, פסנתר אשר לא כוון זמן רב יצטרך לרוב כיוון שני ושלישי על מנת להטביע מחדש את מתח המיתרים שבו באופן קבוע - הכיוון הראשון ימתח אותם באופן האופטימאלי, ורק הכיוונים השני והשלישי יוכלו לגרום להם להיות מדויקים. דבר זה יכול להימנע אם תדאגו לכוון לפחות פעם בשנה, וכך תוכלו לחסוך ביקורים מיותרים של מכוון מקצועי.

0